het is donderdag
Donderdag 20 oktober
Mijn verwachtingen van het Roemeense weer waren blijkbaar volledig verkeerd, op donderdag 20
Oktober begon de dag met een kraakheldere lucht, jammer dat de workshops binnen zullen zijn, na een ontbijt met dikke plakken vleeswaren en brokken extra zoute kaas, een soort Roemeense fetta. Het Rook een beetje vreemd bij de keuken, zouden dat de de knakworsten zijn die we bij het ontbijt hadden? Vandaag zullen we beginnen met het samenstellen van het programma nadat we gisteren Sibiu in zijn gegaan om de mening van de lokale bevolking hebben gevraagd, uit korte samenvatting van de ervaringen van elke groep bleek dat de homofielen en Roma het sterkst worden gediscrimineerd in Sibiu, hierna kregen de groepen de opdracht om een situatie te bedenken waarin een gediscrimineerde groep uitgebeeld kan worden, daarna hadden we weer tijd voor ons zelf tot de lunch, in deze tijd hebben we in het zonnetje gezeten met zowel Roemenen en Hollanders, een van de Roemeense stelde voor om een namen spelletje te doen, de meeste Roemenen spreken goed Engels maar het was toch niet direct duidelijk, na een paar oefen rondes was het leuk geweest en hadden we moeite met het bedenken wat te doen. De Roemeense Cora werkt veel met kinderen en kende geinige Roemeense kinderspelletjes, na een paar vooral melige spelletjes vroegen we Danny of hij een leuk theater oefening of spel kende, we zijn de echo put gaan spelen, waarbij de groep de echo vormt van de eerste persoon, dit werd heel leuk toen wij in het Nederlands riepen en zij in de volgende ronde in het Roemeens. Die vreemde woorden waren leuk dus hebben we erna een simpel Roemeens liedje geleerd over een huis met muren een dak, deur en voeten vegen, daarna was het weer de beurt aan de Hollanders om iets te beginnen 'hoofd schouders knie en teen' is daar blijkbaar een goed nummer voor, na 5 keer samen konden de Roemenen het zonder ons! (dit heb ik vastgelegd in een schokkerig filmpje). Ondertussen, in de middag hebben we tijd gekregen om de groepsband te versterken tussen de helpers en hulpbehoevenden, daardoor was het laatste deel van de cursus nogal gestrest en gehaast, ik was erg moe van de volle dag en heb het niet meegekregen, morgen zien we wel hoe het verder gaat maar eerst Dineren! was de lunch klaar, we hadden geluk, in Sibiu had een groep gehoord dat Sarmale het lekkerste Roemeense gerecht is, blijkbaar is het gehakt en rijst gerold in een zuurkoolblad, dit hadden wij als voorgerecht bij de lunch! De kok was daar waarschijnlijk 's ochtends al aan begonnen, dat was de vreemde geur die ochtend! Daarbij kregen we een saus van champignon en groente, ik vind het vreemd dat we er geen rijst of aardappelen bij kregen, waarschijnlijk had ik er brood bij moeten eten, de keuken kookt ruim dus is er altijd de mogelijkheid voor een 2e portie! We worden erg verwend, helaas valt het ontbreken van aanpassingen zwaar tegen als avondeten kregen we droge spaghetti met de zoute kaas.
Geschreven door: Pieter
Hoi Tamara en de rest,
Jullie hebben een druk programma zo te lezen. Leuk om te lezen wat jullie allemaal doen.Nog veel plezier nu jullie al weer de laatste week ingaan.
groet Alie Nevenzel
Hoi Danny en de rest
Je ziet wel het is niet altijd gemakkelijk en zeker nu jullie zelf als gast in een vreemde cultuur zijn
Dat moet je goed ervaren want dat is weer goed om aan te denken als je weer thuis bent
Doe je ding en maak er iets geweldigs van in Roemenie