In gesprek met Roemenië
Vandaag, woensdag 19 oktober, de derde dag van ons avontuur in Roemenië. Fris en fruitig na een goede nacht slaap ontmoeten we elkaar rond 9 uur aan de ontbijttafel. Na een vreugdekreet dat het brood verser is dan de dag ervoor, zorgt iedereen voor een goede bodem om de nieuwe dag goed te kunnen beginnen.
Om 10 uur begint het programma en iedereen is natuurlijk ruim op tijd, zeer geconcentreerd, aanwezig (met iets meer dan een aantal uitzonderingen daargelaten). Als iedereen aanwezig is, wordt het programma voor vandaag uitgelegd. In de ochtend krijgen we uitleg over inhoudelijke zaken wat betreft sociaal theater. Voor de lunch zullen we een aantal uur vrije tijd hebben om ons voor te bereiden op ons uitstapje in middag. 's Middags gaan we in groepjes naar Sibiu. De bedoeling van dit uitstapje is om in gesprek te komen met de mensen die hier in Roemenië wonen.
De uitleg over het sociaal theater is interessant. Over het algemeen hebben we nog niet helemaal helder wat 'sociaal theater' precies inhoudt en wat er dus van ons wordt verwacht als we gaan optreden volgende week. Door deze uitleg is ons helder geworden dat in een sociaal theater het voornamelijk draait om improviseren. Daarnaast zijn er verschillende personages, de zogeheten protagonist, antagonist, neutral positive, neutral negative en de neutral. De protagonist is degene die gediscrimineerd wordt, de antagonist is degene die gediscrimineerd wordt, de neutral positive neemt het op voor de de protagonist, de neutral negative loopt mee met de antagonist en ten slotte de neutral die geen partij kiest. Het personage van de antagonist kan niet vervangen worden door iemand uit het publiek en de scene moet eindigen met een conflict tussen de protagonist en antagonist. Volg je het nog? Zo verwarrend is het voor ons ook de eerste keer dat we dit uitgelegd krijgen. Op dit moment is het erg belangrijk dat we elkaar helpen met het vertalen van wat er uitgelegd wordt, zodat het voor iedereen helder is hoe we dit vervolgens in de praktijk moeten brengen. Dit gaat erg goed, waardoor iedereen een beter beeld krijgt wat er van ons wordt verwacht.
Na ons allemaal voorbereid te hebben, worden we door onze persoonlijke chauffeur afgezet in Sibiu. Bij iedere groep is er iemand mee uit de groep die in Roemenië woont. Dit is erg handig op momenten dat er iets vertaald moet worden. Het voelde wat onwennig om op mensen af te stappen en een gesprek met ze te starten. Wanneer we echter aangaven dat we toeristen zijn en graag iets meer over Roemenië te weten willen komen, reageren de mensen verrassend vriendelijk en open. Door informatie te krijgen van verschillende mensen op straat kwamen we terecht bij een bureau voor mensen met een beperking. Hier zijn we veel te weten gekomen over hoe het in Roemenië geregeld is. Sinds Roemenië onderdeel is van de Europese Unie, is de situatie voor mensen met een beperking verbeterd. Zo is er een bureau in elke provincie waar vanuit projecten gecoördineerd worden. Wij waren verrast dit te horen. Achteraf realiseerde wij ons dat Sibiu de Europese hoofdstad was in 2007, waardoor de aanpassingen in deze stad een positiever beeld geeft dan in andere plaatsen in Roemenië.
Bij terugkomst uit Sibiu stond er weer een heerlijk maal voor ons klaar. Met het laatste beetje energie voor deze dag gaan we 's avonds naar de shopping mall. Verrassend genoeg kregen we alle heren zover om mee te gaan en hebben deze dag hiermee heerlijk afgesloten.
Geschreven door Sabine en Danny
Interessante verhalen mensen. Veel sukses volgende week met het sociaal theater en optredens.
Speciale groeten aan onze buurjongen.
Huh, ik dacht dat ik al gereageerd had, maar zal wel verkeerd zijn gegaan;P
Maar ik lees dat jullie het allemaal heel leuk vinden!
Ik wilde even de groetjes doen aan Erik, Danny en Renso, en de rest natuurlijk.
Nog heel veel plezier!
Groetjes Lotje.
Hallo Tamara en overige Roemeniëgangers,
Leuk om jullie belevenissen te volgen via de verhalen op het webblog. We wensen jullie voor morgen en de rest van de week heel veel plezier en succes met jullie optredens en het daadwerkelijk aan de slag gaan met Roemeense jongeren.
Groetjes en tot-toi voor iedereen, Martin en Henny